Stärk dig själv och andra med våra studiecirklar

04 februari, 2020

Vill du stärka dina medarbetare eller föreningsmedlemmar? Vill ni samtidigt lära er mer om psykisk ohälsa, rättigheter inom vården och i samhället eller diskriminering och normer? Då kan vi rekommendera en av våra fyra studiecirklar som ett steg i personers väg till att må bättre!

Under januari har NSPHiG utbildat nya studiecirkelledare. Dessa koordinerar cirkeln och till sin hjälp har de ett metodmaterial. I en studiecirkel får samtliga deltagare komma till tals och lära sig mer om cirkelns fokusområde i relation till sitt eget mående.

Fyra studiecirklar

NSPHiG erbjuder i dagsläget fyra olika studiecirklar. Här kan du läsa om innehållet i dem, men du får också en kortare beskrivning av cirklarna nedan.

 

Din egen berättelse

Cirkeln vänder sig till personer som lever med psykisk ohälsa, antingen för egen del eller som anhörig, och som är nyfikna på samhället, sig själv och på andra som upplevt psykisk ohälsa. Deltagarnas egna unika historier är deras främsta verktyg.

 

Din egen makt

Studiecirkeln är framtagen för personer som vill vara med och påverka sitt och andras liv. Den vänder sig till brukare som vill stärka sin egen makt över livet och hjälpa andra att få makt över sina liv.

”Din egen makt var väldigt bra och starkt!”

”Jag fick ut mycket av Din egen makt”

Sagt av deltagare från gruppen som gick studiecirkeln 2018 och 2019.

 

Din rätt

Denna cirkel vänder sig till personer som vill lära sig mer om mänskliga rättigheter, diskriminering och normer, särskilt i relation till psykisk hälsa. Materialet ger bland annat en introduktion till diskrimineringslagstiftningen.

”Din rätt gav insikten att också jag har rättigheter och styrkan att utkräva dem!”

”Din rätt var en mycket viktig vändpunkt i mitt liv!”

Sagt av deltagare som gick studiecirkeln Din rätt.

 

Med starkare röst

Studiecirkeln fokuserar på hur man, genom att företräda andra, kan vara med och påverka vård och omsorg inom psykiatriområdet. Det är en förberedelse för en aktiv roll som medlem i en förening eller som representant i olika sammanhang.

 

Kontakta oss vid intresse

Om du är intresserad av att NSPHiG:s cirkelledare håller i en cirkel hos er kan du kontakta uppdragets samordnare Agneta Persson eller Anna-Karin Engqvist.

Agneta Persson: 0727-11 36 56 eller agneta@nsphig.se
Anna-Karin Engqvist: annakarin@nsphig.se

Artikelserie peer support: Jeanette bygger relationer utifrån sina erfarenheter av psykisk ohälsa

29 maj, 2023
Yrkesrollen peer support* blir allt mer eftertraktad av både arbetsgivare och arbetstagare. I Västra Götaland har det funnits aktiva peer supportrar sedan 2016, men i och med en ökad efterfrågan utbildades fler under hösten 2022. I den sista delen av vår artikelserie om peer support ska vi be ...
Läs mer

Vill du arbeta extra som intervjuare till våra brukarrevisioner?

24 maj, 2023
NSPH Västra Götaland genomför årligen brukarstyrda brukarrevisioner. Nu söker vi dig som vill arbeta extra med att intervjua brukare i socialpsykiatriska verksamheter i Göteborgs Stad. Intervjuerna handlar om vad brukarna tycker är bra och mindre bra med stödet de får. Vem vi söker Vi s ...
Läs mer

Artikelserie peer support: Moni vill få igång samtal och nya perspektiv på psykisk ohälsa

15 maj, 2023
Yrkesrollen peer support* blir allt mer eftertraktad av både arbetsgivare och arbetstagare. I Västra Götaland har det funnits aktiva peer supportrar sedan 2016. I och med en ökad efterfrågan utbildades nya ”peerar” under hösten 2022. En av av de nyutbildade peer supportrarna är Moni, som ...
Läs mer