Beslut: straffbart att uppmana till självmord

19 mars, 2021

Från och med 1 maj 2021 är det olagligt att uppmana eller på annat sätt påverka en person till att ta sitt liv. ”Lagen är efterlängtad. Det blir en viktig markering att samhället inte accepterar sådant agerande”, säger Felicia Fässberg på Suicidprevention i Väst.

Beslutet innebär att personer som uppmanar till självmord kan få fängelsestraff i upp till två år. Oaktsam uppmaning kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader. Hela förslaget från regeringen hittar du här.

 

Arbete mot självmord i NSPHiG:s nätverk

I NSPHiG:s nätverk finns det fyra föreningar helt, eller till stor del, arbetar med att motverka självmord: Mind, SPIV, SPES och Suicide Zero. Såhär säger några av dem om beslutet:

”Vi från Suicide Zero har arbetat i några år för att denna lag skall bli verklighet, den visar att man verkligen kan åstadkomma förändring genom att uppmärksamma brister och att vi som samhälle inte accepterar denna typ av beteende” – Marcus Eriksson på Suicide Zero i Göteborg.

”Att uppmana eller hetsa någon person till självmord är en fruktansvärd och hänsynslös handling. Det är väldigt bra att det nu kommer en lag som gör det straffbart” – Thomas Lövgren på SPES (Suicidprevention och efterlevandes stöd) i Göteborg.

”Lagen är efterlängtad. Det blir en viktig markering att samhället inte accepterar sådant agerande. En suicidal person har rätt till stöd och behöver få tillbaka hoppet om att livet kan förändras till det bättre, även om det inte känns så i stunden när den psykiska smärtan är som värst. Vi har ett ansvar som medmänniskor att hjälpa, inte stjälpa varandra när det är som tuffast” – Felicia Fässberg på SPIV (Suicidprevention i Väst).

Artikelserie peer support: Jeanette bygger relationer utifrån sina erfarenheter av psykisk ohälsa

29 maj, 2023
Yrkesrollen peer support* blir allt mer eftertraktad av både arbetsgivare och arbetstagare. I Västra Götaland har det funnits aktiva peer supportrar sedan 2016, men i och med en ökad efterfrågan utbildades fler under hösten 2022. I den sista delen av vår artikelserie om peer support ska vi be ...
Läs mer

Vill du arbeta extra som intervjuare till våra brukarrevisioner?

24 maj, 2023
NSPH Västra Götaland genomför årligen brukarstyrda brukarrevisioner. Nu söker vi dig som vill arbeta extra med att intervjua brukare i socialpsykiatriska verksamheter i Göteborgs Stad. Intervjuerna handlar om vad brukarna tycker är bra och mindre bra med stödet de får. Vem vi söker Vi s ...
Läs mer

Artikelserie peer support: Moni vill få igång samtal och nya perspektiv på psykisk ohälsa

15 maj, 2023
Yrkesrollen peer support* blir allt mer eftertraktad av både arbetsgivare och arbetstagare. I Västra Götaland har det funnits aktiva peer supportrar sedan 2016. I och med en ökad efterfrågan utbildades nya ”peerar” under hösten 2022. En av av de nyutbildade peer supportrarna är Moni, som ...
Läs mer