Brukarrevisionsrapport: Berghagavägens BmSS (Göteborgs Stad)
Brukarrevisionen av Berghagavägens BmSS (Bostad med särskild service) i Göteborgs Stad är nu klar. I rapporten är hela resultatet sammanställt följt av ett antal styrkor och utvecklingsområden.
Berghagavägens BmSS har 11 hyresgäster. I brukarrevisionen deltog 6 av dem, som intervjuades hemma hos sig, i ett samtalsrum på boendet eller på telefon. Utifrån intervjuresultatet identifierades såväl styrkor som utvecklingsområden hos verksamheten. Som styrkor lyftes följande:
- Trivsel och trygghet: majoriteten trivs på Berghagavägens boende (speciellt med sin lägenhet), i det gemensamma utrymmet på boendet, med de andra hyresgästerna och i bostadsområdet. De flesta känner sig trygga och säkra på boendet.
- Stöd och genomförandeplan: de flesta är nöjda med stödet de får av personalen på boendet. Alla har gjort en genomförandeplan
och de flesta upplever att personalen följer planen samt att de blev lyssnade på och fick komma med önskemål när planen skapades. - Bemötande: majoriteten är nöjda eller mycket nöjda med personalens bemötande. De beskrivs bland annat som
jättesnälla, att de finns en välvilja hos dem samt att de tar sig tid för att hjälpa. - Prata med personalen: nästan alla känner att de kan prata med personalen om hur de mår. De flesta kan vända sig till någon om de skulle få problem med en annan hyresgäst på boendet eller med någon i personalen.
Som utvecklingsområden lyftes följande:
- Stöttning med kroppslig hälsa: majoriteten skulle vilja ha (mer) hjälp med sin kroppsliga hälsa. Några nämner att de vill ha mer hjälp med kost och matlagning, medan andra främst vill ha mer stöttning med träning och motion, till exempel promenader.
- Fritid och aktiviteter: hälften har inte tillräckligt med fritidsaktiviteter. Det framkommer även önskemål om att göra fler aktiviteter, individuellt eller i grupp. Några exempel som efterfrågas är promenader, spela kort, gemensam matlagning, gemensamt besök till närmaste pizzeria eller ett café, besöka bibliotek och köpa in fler spel och instrument till det gemensamma utrymmet.
- Kunskap och kompetens: majoriteten upplever att personalen inte fullt ut har tillräckligt med kunskap för att kunna stötta
dem. Vissa känner att det varierar inom den ordinarie personalstyrkan, medan andra framför allt tycker att det är ny personal och/eller vikarier som inte alltid har tillräckligt med kunskap. Vissa önskar att personalen har mer kunskap om brukarnas fysiska hälsa och andra vill att personalen har mer generell information och kunskap om deras situation. - Engagemang och stress bland personal: några respondenter önskar mer engagemang och initiativ från personalen, till exempel genom att vara intresserad och fråga hur en mår.
Till varje utvecklingsområde finns ett antal förslag på åtgärder och/eller frågor att reflektera kring vid ett förbättringsarbete.
Brukarrevisionen är samordnad och sammanställd till en rapport av Lisa Vainio och Carina Hasth. Den har presenterats för verksamheten och ska inom kort även presenteras för brukarna på boendet.