Chefer underskattar psykisk ohälsa

24 april, 2012

Skarmavbild-2012-04-24-kl.-12.11

Psykisk ohälsa är den främsta orsaken bakom långtidssjukskrivningarna och den näst vanligaste orsaken till de kortare sjukskrivningarna i Sverige. Ändå visar en ny studie från den nationella kampanjen Hjärnkoll att mer än varannan chef underskattar hur vanlig den psykiska ohälsan är i arbetslivet.
Mer än varannan chef med personalansvar tror att tio procent eller färre av deras anställda kommer att utveckla psykisk ohälsa någon gång under sitt yrkesliv. Det är en ganska stor missbedömning med tanke på att Socialstyrelsen beräknar att 20 till 40 procent av Sveriges befolkning lever med psykisk ohälsa.
– Trots att psykisk ohälsa är så vanligt gör arbetsgivare och chefer alldeles för lite för att förebygga den på arbetsplatserna. Att man underskattar hur vanlig ohälsan är förklarar också varför så många chefer står dåligt rustade när deras anställda utvecklar psykisk ohälsa, förklarar Rickard Bracken, projektledare för kampanjen Hjärnkoll.
Psykisk ohälsa är den främsta orsaken bakom långtidssjukskrivningarna och den näst vanligaste orsaken till de kortare sjukskrivningarna i Sverige. Studien visar att bland de chefer som inte vet om organisationen har anställda med psykisk ohälsa svarar bara 40 procent att man har rutiner för hur chefer ska agera vid anställdas psykiska ohälsa.

 

– Att psykisk ohälsa fortfarande är så tabubelagt att prata öppet om på en arbetsplats är förmodligen en stor bidragande orsak till avsaknaden av rutiner för hur rehabiliteringen av personer med psykisk ohälsa ska fungera och många missar säkert lösningar som hade kunnat fungera och det känns enklare att låta den anställde gå sjukskriven. Det är säkert en bidragande orsak till varför så många med psykisk ohälsa inte är etablerade på arbetsmarknaden, säger Henrik D. Ragnevi, samordnare på NSPHiG.
Undersökningen visar också att ju oftare det finns rutiner desto bättre kunskaper har cheferna att hantera den psykiska ohälsan. Ju bättre kunskaper cheferna har desto bättre attityder har man till personer med psykisk ohälsa.
– Chefers kunskapsnivå spelar en viktig roll när en anställd utvecklar psykisk ohälsa och då man senare ska tillbaka i arbetet. Att prata mer öppet om psykisk hälsa och ohälsa samt att höja kunskapen får stor betydelse för såväl arbetsgivare som för en av fyra personer i Sverige, utvecklar Rickard Bracken.
Till exempel kan 82 procent av de chefer som har anställda med psykisk ohälsa tänka sig att arbeta tillsammans med en person med psykiska problem även i framtiden. Motsvarande siffra för chefer utan anställda med psykisk ohälsa är 62 procent.
Undersökningen har gjorts av Novus och Centrum för Evidensbaserade Psykosociala Insatser (CEPI) på uppdrag av kampanjen Hjärnkoll.

Kategorier Undersökningar

Första luckan i NSPH Västra Götalands brukarinflytandekalender

03 december, 2023
Idag är det första advent och dags för den första luckan i NSPH Västra Götalands brukarinflytandekalender, med nedslag i året som gått. Klippet handlar om Hjärnkoll i Västra Götalands uppmärksammande av transerfarenhet och psykisk ohälsa, med utgångpunkt i en ambassadörs be ...
Läs mer

Brukarrevisionsrapport: Berghagavägens BmSS (Göteborgs Stad)

01 december, 2023
Brukarrevisionen av Berghagavägens BmSS (Bostad med särskild service) i Göteborgs Stad är nu klar. I rapporten är hela resultatet sammanställt följt av ett antal styrkor och utvecklingsområden. Berghagavägens BmSS har 11 hyresgäster. I brukarrevisionen deltog 6 av dem, som intervjuades he ...
Läs mer

Digital dialogfika 14/12: tema anhörigskap

30 november, 2023
Den 14 december bjuder NSPH Västra Götaland in till årets sista digital dialogfika, denna gång med tema ”Anhörigskap”. Dagens gäster är Lena Eilersson (Anhörig Göteborg) samt Eva Garbielsson och Monica Albinsson (Anhörigkonsulenter). Tillsammans samtalar vi om anhörigskapet och de an ...
Läs mer