Fem röster om återhämtning

I veckan har vi haft tema återhämtning i våra sociala medier. Nu har vi låtit fem egenerfarna av psykisk ohälsa svara på frågor om sin återhämtning.

Vi har ställt tre frågor var till personer som idag arbetar och/eller på annat sätt engagerar sig inom området psykisk (o)hälsa; en medarbetare på NSPH Västra Götaland och Göteborg, en peer supporter, en Hjärnkollsambassadör och två föreningsrepresentanter.

Berättelserna, erfarenheterna, och återhämtningsprocesserna varierar, men gemensamt är att de idag är tillräckligt återhämtade från psykisk ohälsa för att själva kunna prata och tipsa andra om det.

 

Anna-Karin Engqvist arbetar som samordnare för förenings- och mänskliga rättighetsuppdraget på NSPH Västra Götaland och Göteborg. Hon har återhämtat sig från flera perioder av psykoser, panikångest och depression. Hon brottas fortfarande med ångest i sociala situationer och har precis som de flesta människor svackor, ibland men det har blivit bättre med tiden.

 • Vilket stöd var viktigt för dig i din återhämtning?
  Jag har haft förmånen att få bygga långvariga relationer inom psykosvården. Jag har träffat samma Case manager länge, har tidigare gått i en längre samtalsterapi och gick några år i en yoga/dansgrupp som hölls av en fysioterapeut. Samtalsterapin lärde mig sätta ord på mina tankar och känslor, att bearbeta saker som varit, och reda i saker i nuet. Yoga/dansgruppen hjälpte mig att hitta en balans och närvaro i mig själv och i min kropp. Annars har min familj och mina vänner varit ett stort stöd. Att de bara finns där och lyssnar och kramar hjälper mycket.
 • Finns det andra saker som var viktiga för dig i din återhämtning? På vilket sätt hjälpte de dig?
  Jag mår bra av att simma, träna yoga, gå promenader i skogen och av att skriva, lyssna på musik, poddar och ljudböcker. Under perioder när jag mått dåligt har det hjälpt mig att koppla av, dämpa ångest och rädslor, gjort att jag kunnat samla ihop mina tankar och känt mig mer närvarande i mig själv. Jag har periodvis även följt olika bloggar där jag funnit stöd i andra personer som varit i liknande situationer som mig.
 • Vad skulle du vilja säga till andra som precis har påbörjat sin återhämtning?
  Det jag framför allt vill skicka med är att det går att återhämta sig från svår psykisk ohälsa, men det kan behöva få ta lite tid och man kan behöva ta mycket hjälp av andra på vägen. Återhämtning är oftast inte en spikrak väg framåt utan en lite mer krokig väg med ned- och uppgångar, bakslag och framsteg, men även de pyttesmå framstegen är viktiga i längden. Och hoppet är viktigt! Att inte ge upp hoppet om att återhämtning är möjlig.

 

Naseer Tariq arbetar som peer supporter (kamratstödjare) på avdelning 9 (inriktning psykosvård och vård för allmänpsykiatriska tillstånd) på Kungälvs sjukhus. Han har återhämtat sig från flera år av sömnstörningar, ångest och depressioner under många år. Han brukar säga att han har återhämtat mig från sömnlöshet och oro, snarare än att sätta någon annan stämpel på det. Han har också återhämtat sig från en flerårig sjukskrivning.

 • Vilket stöd var viktigt för dig i din återhämtning?
  Det viktigaste stödet för mig var de som faktiskt pratade med mig om mig och inte om mina besvär. Jag har fått hjälp att lära känna mig själv så att jag själv har kunnat ”ta mig samman”. Min arbetsterapeut och kurator har varit viktigast för mig efter att min psykolog bytte arbetsplats.
 • Finns det andra saker som var viktiga för dig i din återhämtning? På vilket sätt hjälpte de dig?
  Tv-spel och den gemenskap som kommit tillsammans med dessa har varit, och är fortfarande, en central del av mitt välmående. Genom mitt spelande har jag dels knutit an till likasinnade och dels funnit sammanhang där jag kunnat vara mig själv i en annars oförlåtande tillvaro.
 • Vad skulle du vilja säga till andra som precis har påbörjat sin återhämtning?
  Försök att skynda långsamt. Det kommer ta tid. Varje bakslag är en lärdom. Om något inte funkar så försök att förstå vad det är som inte funkar. Du har rätt att säga ifrån och du är den enda som har det faktiska svaret. Ta för dig av vår vård. Den finns där för att du ska må bra.

 

Lisa Rendal är engagerad i föreningen Frisk & Fri, där hon arbetar som volontär. Hon har återhämtat sig från anorexi.

 • Vilket stöd var viktigt för dig i din återhämtning?
  Vård på behandlingshem, men också vänner och familj.
 • Finns det andra saker som var viktiga för dig i din återhämtning? På vilket sätt hjälpte de dig?
  Jobb och kreativitet hjälpte mig mycket. Jag har alltid skrivit mycket och det har varit ett bra stöd längs vägen! Att få umgås med vänner och känna sig levande var också viktigt.
 • Vad skulle du vilja säga till andra som precis har påbörjat sin återhämtning?
  Håll ut och häng i! Det låter kanske klyschigt, men det kommer att bli bättre. Man orkar och kan så mycket mer än man tror och livet är alldeles för bra för att inte levas till fullo!

 

Mohammad Haydar är ambassadör på Hjärnkoll i Västra Götaland. Han har återhämtat sig från ångestsyndrom, PTSD och personlighetsstörningar. Han har fortfarande samtal med psykolog.

 • Vilket stöd var viktigt för dig i din återhämtning?
  Samtal med sjukvården, även med kontaktperson och att kunna prata med någon som jag känner bekväm med. Prata om mina problem med sjukvården, även om det är en gång i veckan, hjälpte mycket. Kontaktpersonen har mycket erfarenhet som också hjälpte mycket.
 • Finns det andra saker som var viktiga för dig i din återhämtning? På vilket sätt hjälpte de dig?
  Träning, som gör mig bättre när jag har mycket ångest och kan inte fokusera på nåt annat. Plugget och att träffa andra människor hjälpte mig mycket också, att prata om något annat än sjukdomen.
 • Vad skulle du vilja säga till andra som precis har påbörjat sin återhämtning?
  Det finns alltid hopp, även om det är jättejobbigt. Tveka inte att prata med någon som du känner, var inte ensam, gör något som du tycker om. Jag tror det hjälper så himla mycket.

 

Claes Torstensson är ordförande på ÅSS (Ångessyndromsällskapet) i Göteborg. Han har återhämtat sig ångestsyndrom och utmattning, men tillägger också att återhämtningen fortfarande är en pågående utmaning och process.

 • Vilket stöd var viktigt för dig i din återhämtning?
  Föreningsstöd (ÅSS), att prata med andra som lever med samma typ av utmaningar och som man blir förstådd av har varit väldigt viktigt. Under en period var samtalsstöd också viktigt. Det är viktigt att träffa rätt person att ha samtalsstödet med. Anhöriga har såklart också varit viktiga.
 • Finns det andra saker som var viktiga för dig i din återhämtning? På vilket sätt hjälpte de dig?
  – Meditation och djupavslappning, ju mer och ju oftare desto bättre. Bra sätt att fånga upp saker som tynger en. Måla har varit meditativt för mig också.
  – Att hitta en balans mellan att röra på sig och vila som fungerar just för dagen/veckan. Blev tyvärr sämre när jag lyssnade på rådet att träna så mycket och så hårt du kan. Man måste själv känna efter vad som fungerar, men samtidigt utmana signalerna ibland.
  – Läsa på och lära sig om sin problematik. När jag har haft perioder med väldigt dålig sömn läste jag en hel del om just sömn och fick många viktiga insikter.
  – Exponeringsträning har hjälpt mig enormt mycket. Att utmana saker jag undvikit. Jag började med Våga-tala kurs, åka hiss, prata med någon okänd osv. För mig gav det ringar på vattnet, men första gången jag försökte fungerade det inte alls. Då kan man vänta en period och försöka igen.
 • Vad skulle du vilja säga till andra som precis har påbörjat sin återhämtning?
  Det går att få det att gå åt rätt håll. Ge inte upp och tro på din egen förmåga, hur omöjligt det än känns just nu så kommer det att bli bättre. Prata med andra personer som kämpar med samma saker. Hitta ditt jävlar-anamma, ge dig fasen på att du ska hitta Din väg ur det (att leva med det), acceptera inte att det kommer att vara som det är resten av livet.

 

Stort tack till Anna-Karin, Naseer, Lisa, Mohammad och Claes!
Era erfarenheter och tips kan inspirera många som befinner sig i återhämtningsprocesser från psykisk ohälsa.

Resten av veckans inlägg om återhämtning hittar du på vår Facebooksida.