Fler positiva till personer med psykisk ohälsa

21 februari, 2013

Vår senaste rapport visar att det går att förändra negativa attityder och beteenden om man satsar på att bryta tystnaden och göra något, både på samhällsnivå och i det personliga mötet. Fler är idag positivare till att bo granne med en psykiskt sjuk.

Centrum för Evidensbaserade Psykosociala Insatsers (CEPI) analys av Hjärnkolls befolkningsundersökningar 2009-2012 visar att det skett en betydande förändring i allmänhetens attityder till psykisk ohälsa.Undersökningen visar att allt fler har positiva attityder till personer med psykisk ohälsa idag jämfört med tidigare. I de kampanjlän där Hjärnkoll nu arbetat i drygt tre år är de positiva förändringarna större och fler än i övriga Sverige.

Rapporten är en sammanställning av de befolkningsundersökningar som gjorts sedan Hjärnkoll startade 2009. Den visar att en större andel av befolkningen i kampanjlänen Västerbotten, Uppsala och Västra Götaland har positiva attityder till personer med psykisk ohälsa jämfört med befolkningen som helhet. I dessa kampanjlän har Hjärnkoll under längst tid arbetat aktivt med att påverka synen på personer med psykisk ohälsa.

I kampanjlänen är det färre som tycker att det är bäst att undvika personer som har en psykisk sjukdom. Det är också fler i dessa län än i övriga landet som kan tänka sig att bo granne med personer som har haft en psykisk sjukdom.

Andra viktiga resultat där det finns skillnader mellan kampanjlänen och övriga Sverige handlar om positiva förändringar i beteenden. I kampanjlänen är man i mindre utsträckning motståndare till att en person med psykisk sjukdom bor i grannskapet, man skulle också i mindre utsträckning undvika en person med psykisk sjukdom och i större utsträckning kunna prata naturligt med en person med psykisk sjukdom, jämfört med i övriga Sverige. I kampanjlänen är man också mer positiv till att arbeta tillsammans med och bo nära en person som har psykiska problem, och fortsätta relationen med en person som får psykiska problem.

 

Kategorier Undersökningar

NSPH Västra Götaland på årets Bokmässa

25 september, 2023
På torsdag drar årets Bokmässa igång! Vår riksorganisation, NSPH, har skapat Scenen för psykisk hälsa, en arena om psykiskt mående och som gästas av författare, psykologer, psykiatriker, egenerfarna, anhöriga och andra som på olika sätt ger sitt perspektiv på temat psykisk hälsa. ...
Läs mer

Vi söker nya peer supportrar!

15 september, 2023
Vill du arbeta som själverfaren stödperson inom Göteborgs Stad? Vi söker dig som är intresserad av att arbeta som peer supporter inom Göteborgs Stad. En peer supporter är en själverfaren stödperson för människor som befinner sig i ett tillstånd där de behöver mycket stöd och hjälp. ...
Läs mer

Hur har Majorna-Linnés boendestöd arbetat med resultatet från brukarrevisionen?

14 september, 2023
Under våren 2022 genomförde NSPH Västra Götaland en brukarrevision på Majorna-Linnés boendestöd (numera Boendestöd Centrum 3). Den här terminen har två träffat två stödpedagoger från verksamheten för ett uppföljningssamtal. Det blev en bra dialog där vi pratade om deras upplevelser ...
Läs mer