Fler positiva till personer med psykisk ohälsa

21 februari, 2013

Vår senaste rapport visar att det går att förändra negativa attityder och beteenden om man satsar på att bryta tystnaden och göra något, både på samhällsnivå och i det personliga mötet. Fler är idag positivare till att bo granne med en psykiskt sjuk.

Centrum för Evidensbaserade Psykosociala Insatsers (CEPI) analys av Hjärnkolls befolkningsundersökningar 2009-2012 visar att det skett en betydande förändring i allmänhetens attityder till psykisk ohälsa.Undersökningen visar att allt fler har positiva attityder till personer med psykisk ohälsa idag jämfört med tidigare. I de kampanjlän där Hjärnkoll nu arbetat i drygt tre år är de positiva förändringarna större och fler än i övriga Sverige.

Rapporten är en sammanställning av de befolkningsundersökningar som gjorts sedan Hjärnkoll startade 2009. Den visar att en större andel av befolkningen i kampanjlänen Västerbotten, Uppsala och Västra Götaland har positiva attityder till personer med psykisk ohälsa jämfört med befolkningen som helhet. I dessa kampanjlän har Hjärnkoll under längst tid arbetat aktivt med att påverka synen på personer med psykisk ohälsa.

I kampanjlänen är det färre som tycker att det är bäst att undvika personer som har en psykisk sjukdom. Det är också fler i dessa län än i övriga landet som kan tänka sig att bo granne med personer som har haft en psykisk sjukdom.

Andra viktiga resultat där det finns skillnader mellan kampanjlänen och övriga Sverige handlar om positiva förändringar i beteenden. I kampanjlänen är man i mindre utsträckning motståndare till att en person med psykisk sjukdom bor i grannskapet, man skulle också i mindre utsträckning undvika en person med psykisk sjukdom och i större utsträckning kunna prata naturligt med en person med psykisk sjukdom, jämfört med i övriga Sverige. I kampanjlänen är man också mer positiv till att arbeta tillsammans med och bo nära en person som har psykiska problem, och fortsätta relationen med en person som får psykiska problem.

 

Kategorier Undersökningar

Psykiatrimottagning Uddevallas arbete med resultatet från en brukarrevision

27 februari, 2023
Under våren 2022 utförde NSPH Västra Götaland och Göteborg en brukarrevision på Psykiatrimottagning Uddevalla. Den här terminen besökte vi verksamheten för uppföljningssamtal. Under uppföljningen deltog mottagningens t.f. verksamhetschef som berättar att revisionen fungerade mycket bät ...
Läs mer

Bergsjöhöjds boendes arbete med resultatet från en brukarrevision

17 februari, 2023
Under våren 2022 utförde NSPH Västra Götaland och Göteborg en brukarrevision på Bergsjöhöjds boende. Den här terminen besökte vi verksamheten för uppföljningssamtal. Bergsjöhöjds boende riktar sig till personer, framför allt över 50 år, som lever i ett aktivt missbruk och som har b ...
Läs mer

Brukarrevisionsrapport: Äldrepsykiatriska avdelningarna 206 och 207 Mölndal

08 februari, 2023
Brukarrevisionen av Äldrepsykiatriska avdelningarna 206 och 207 på Mölndals sjukhus är nu klar. Revisionen är samordnad och sammanställd till en rapport av Agneta Persson och Anna-Karin Engqvist. Avdelning 206 och 207 på Mölndals sjukhus har en allmänpsykiatrisk inriktning mot äldrepsykia ...
Läs mer