För få kommuner förebygger psykisk ohälsa bland medarbetare

24 januari, 2013

Ny undersökning!

Hälften av Sveriges kommuner bedriver inte ett systematiskt och förebyggande arbete för att förhindra arbetsrelaterad psykisk ohälsa bland sina anställda. Med rätt åtgärder kan många kommunanställda må bättre på jobbet och undvika onödiga sjukskrivningar. Det visar kampanjen Hjärnkolls nya undersökning av kommunernas arbete kring kommunanställdas psykiska hälsa.

– Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa, antingen egen eller som närstående eller arbetskamrat. Kommunerna som tillsammans är en av Sveriges större arbetsgivare, bör lägga större vikt vid att arbeta systematiskt med att förebygga och upptäcka psykisk ohälsa, säger Rickard Bracken, projektledare på Hjärnkoll.

Trots att kommunerna tillsammans är en av Sveriges större arbetsgivare saknar de ofta överblick kring hur medarbetarna mår. Endast sex av tio kommuner, 63 procent, har gjort en inventering av förekomsten av psykisk ohälsa bland kommunens medarbetare.

Undersökningen visar också att i de kommuner där man utbildat chefer om psykisk ohälsa, så är man bättre på att ha riktlinjer och rutiner för att fånga upp tidiga signaler på psykisk ohälsa. Är personalchefen utbildad för det med sig att kommunen har högre ambitioner i arbetet mot psykisk ohälsa. 65 procent av de utbildade personalcheferna svarar att deras kommun arbetar aktivt och förebyggande kring psykisk ohälsa, att jämföra med 34 procent av personalcheferna som inte utbildats.

– Alla kan göra något för att motverka psykisk ohälsa och för att personer som lever med psykisk ohälsa ska slippa diskriminerande attityder och bemötande. Kommunerna bör i sin roll som arbetsgivare satsa på att utbilda chefer och arbeta mer förebyggande, säger Rickard Bracken.

För mer information läs resultat från varje granskad kommun i rapport på www.hjarnkoll.se/kommunundersokningeller kontakta:
Rickard Bracken, projektledare, 08-600 84 11, rickard@handisam.se

Kategorier Undersökningar

Artikelserie peer support: Jeanette bygger relationer utifrån sina erfarenheter av psykisk ohälsa

29 maj, 2023
Yrkesrollen peer support* blir allt mer eftertraktad av både arbetsgivare och arbetstagare. I Västra Götaland har det funnits aktiva peer supportrar sedan 2016, men i och med en ökad efterfrågan utbildades fler under hösten 2022. I den sista delen av vår artikelserie om peer support ska vi be ...
Läs mer

Vill du arbeta extra som intervjuare till våra brukarrevisioner?

24 maj, 2023
NSPH Västra Götaland genomför årligen brukarstyrda brukarrevisioner. Nu söker vi dig som vill arbeta extra med att intervjua brukare i socialpsykiatriska verksamheter i Göteborgs Stad. Intervjuerna handlar om vad brukarna tycker är bra och mindre bra med stödet de får. Vem vi söker Vi s ...
Läs mer

Artikelserie peer support: Moni vill få igång samtal och nya perspektiv på psykisk ohälsa

15 maj, 2023
Yrkesrollen peer support* blir allt mer eftertraktad av både arbetsgivare och arbetstagare. I Västra Götaland har det funnits aktiva peer supportrar sedan 2016. I och med en ökad efterfrågan utbildades nya ”peerar” under hösten 2022. En av av de nyutbildade peer supportrarna är Moni, som ...
Läs mer