”Konstrepubliken – Psykiatrins Monument” belyser problem och möjligheter i psykiatrin

13 april, 2021

Kan konstnärligt brukarinflytande påverka den psykiatriska vården? Det tror och hoppas personerna bakom projektet Konstrepubliken – Psykiatrins Monument. ”Vi vill skapa en plats där vi kan prata om relationen mellan psykisk ohälsa och konst och kultur. Skapande kan vara en viktig del till läkandet i en kris, men det kan också fungera som en ventil för den som lever med psykisk ohälsa i form av olika livslånga diagnoser”, säger produktionsledaren Inez Edström Thoresson.

Projektet har beviljats pengar från Konstnärsnämnden för att bedriva arbetet. Bakgrunden till Konstrepubliken – Psykiatrins Monument är verksamheten i konstateljén på Psykiatri Affektiva (Sahlgrenska Universitetssjukhuset), som framgångsrikt har arbetat med kreativitet som en del i tillfrisknandet. Inez och kollegan Stefan Karlsson har tidigare gjort insatser för att behålla den nedläggningshotade konstateljén på Psykiatri Affektiva – insatser som bidrog till att konstateljén finns kvar idag.

Konstprojektet har skapats för att bilda opinion och belysa problematik i psykiatrin, men också föreslå möjligheter till förbättringar.

– Idag kan psykiatrin upplevas fyrkantig och otillräckligt. Både för patienter och personal. Vi vill skapa ett alternativ till detta. En plats som fungerar annorlunda. En plats som vi fyller med konst och erfarenheter, där vi kan lära oss av varandra och se vilken roll konsten kan spela i att bidra till den psykiska hälsa, både på ett personligt plan för de som lever med en psykiatrisk diagnos och på ett bredare folkhälsoplan, berättar Inez.


Skiss av projektet

Sida vid sida arbetar patienter, personal samt etablerade konstnärer och arkitekter fram en skulptur vid namn Vulkano på Backaplan. Arbetet sker mellan maj och juli. Därefter kommer en publik bjudas in att delta i seminarier, workshops, utställningar och föreläsningar om psykisk ohälsa och konstnärligt arbete inne i konstverket. Vissa aktiviteter kommer även ske på Backaplan samt på Facebook.


Skiss av projektet

NSPHiG är mycket positiva till initiativet, i synnerhet att involvera patienter i hela processen. Vi kommer att följa projektets utveckling och uppdatera med mer information. Under tiden kan du läsa mer om processen, konstnärerna och föreläsare på hemsidan eller i projektets Facebook-grupp.

Bilderna är projektets egna. Skissen högst upp är skapad av Sara Lännerström.

Webbutbildning i brukarinflytande är klar!

25 januari, 2023
Flera av oss på NSPH Västra Götaland och Göteborg har levt med Webbutbildning i brukarinflytande under en lång tid. Nu kan vi med stor glädje meddela att webbutbildningen är klar! Syftet med webbutbildningen är att på ett lättillgängligt och inspirerande sätt stödja till en långsiktig ...
Läs mer

Sprid eller svara på undersökning om ungdomsmottagningar

11 januari, 2023
Vill du hjälpa oss att sprida en enkät till en brukarundersökning om vad ungdomar i Västra Götaland tycker om ungdomsmottagningar? Eller vill du själv delta i undersökningen? Under vårterminen gör NSPH Västra Götaland och Göteborg en brukarundersökning i enkätform om vad ungdomar upp ...
Läs mer

God jul och gott nytt år!

22 december, 2022
Vi på NSPH Västra Götaland och Göteborg vill önska dig en god och fridfull jul och ett gott nytt år! Vi på kansliet är lediga i mellandagarna men vi ses igen i januari! Vi vill också påminna om att julen tyvärr inte är en fridfull tid för alla. För de som mår dåligt, är sjuka oc ...
Läs mer