”Konstrepubliken – Psykiatrins Monument” belyser problem och möjligheter i psykiatrin

13 april, 2021

Kan konstnärligt brukarinflytande påverka den psykiatriska vården? Det tror och hoppas personerna bakom projektet Konstrepubliken – Psykiatrins Monument. ”Vi vill skapa en plats där vi kan prata om relationen mellan psykisk ohälsa och konst och kultur. Skapande kan vara en viktig del till läkandet i en kris, men det kan också fungera som en ventil för den som lever med psykisk ohälsa i form av olika livslånga diagnoser”, säger produktionsledaren Inez Edström Thoresson.

Projektet har beviljats pengar från Konstnärsnämnden för att bedriva arbetet. Bakgrunden till Konstrepubliken – Psykiatrins Monument är verksamheten i konstateljén på Psykiatri Affektiva (Sahlgrenska Universitetssjukhuset), som framgångsrikt har arbetat med kreativitet som en del i tillfrisknandet. Inez och kollegan Stefan Karlsson har tidigare gjort insatser för att behålla den nedläggningshotade konstateljén på Psykiatri Affektiva – insatser som bidrog till att konstateljén finns kvar idag.

Konstprojektet har skapats för att bilda opinion och belysa problematik i psykiatrin, men också föreslå möjligheter till förbättringar.

– Idag kan psykiatrin upplevas fyrkantig och otillräckligt. Både för patienter och personal. Vi vill skapa ett alternativ till detta. En plats som fungerar annorlunda. En plats som vi fyller med konst och erfarenheter, där vi kan lära oss av varandra och se vilken roll konsten kan spela i att bidra till den psykiska hälsa, både på ett personligt plan för de som lever med en psykiatrisk diagnos och på ett bredare folkhälsoplan, berättar Inez.


Skiss av projektet

Sida vid sida arbetar patienter, personal samt etablerade konstnärer och arkitekter fram en skulptur vid namn Vulkano på Backaplan. Arbetet sker mellan maj och juli. Därefter kommer en publik bjudas in att delta i seminarier, workshops, utställningar och föreläsningar om psykisk ohälsa och konstnärligt arbete inne i konstverket. Vissa aktiviteter kommer även ske på Backaplan samt på Facebook.


Skiss av projektet

NSPHiG är mycket positiva till initiativet, i synnerhet att involvera patienter i hela processen. Vi kommer att följa projektets utveckling och uppdatera med mer information. Under tiden kan du läsa mer om processen, konstnärerna och föreläsare på hemsidan eller i projektets Facebook-grupp.

Bilderna är projektets egna. Skissen högst upp är skapad av Sara Lännerström.

Artikelserie peer support: Jeanette bygger relationer utifrån sina erfarenheter av psykisk ohälsa

29 maj, 2023
Yrkesrollen peer support* blir allt mer eftertraktad av både arbetsgivare och arbetstagare. I Västra Götaland har det funnits aktiva peer supportrar sedan 2016, men i och med en ökad efterfrågan utbildades fler under hösten 2022. I den sista delen av vår artikelserie om peer support ska vi be ...
Läs mer

Vill du arbeta extra som intervjuare till våra brukarrevisioner?

24 maj, 2023
NSPH Västra Götaland genomför årligen brukarstyrda brukarrevisioner. Nu söker vi dig som vill arbeta extra med att intervjua brukare i socialpsykiatriska verksamheter i Göteborgs Stad. Intervjuerna handlar om vad brukarna tycker är bra och mindre bra med stödet de får. Vem vi söker Vi s ...
Läs mer

Artikelserie peer support: Moni vill få igång samtal och nya perspektiv på psykisk ohälsa

15 maj, 2023
Yrkesrollen peer support* blir allt mer eftertraktad av både arbetsgivare och arbetstagare. I Västra Götaland har det funnits aktiva peer supportrar sedan 2016. I och med en ökad efterfrågan utbildades nya ”peerar” under hösten 2022. En av av de nyutbildade peer supportrarna är Moni, som ...
Läs mer