NSPH Västra Götaland har utbildat 11 nya peer supportrar
Under fem intensiva, men lyckade, veckor har 11 nya peer supportrar utbildats av NSPH Västra Götaland. Vi har pratat med Filippa Gagnér Jenneteg, Helen Johansson och Sonny Wåhlstedt, som ansvarade för utbildningen.
– Vi har sett en fin sammanhållning i gruppen, man tar hand om varandra. En mindre grupp som vi hade nu på 11 personer skapar bra förutsättningar för det, då det inte blir någon egentlig indelning i undergrupper, säger Helen. Filippa är inne på samma spår:
– Det som är så unikt och speciellt är att det på så kort tid, redan efter några dagar, skapas ett stort förtroende och trygghet som gör att man kan dela svåra erfarenheter med varandra. De har många blandade erfarenheter och kunskaper som verkligen kan komma till nytta i verksamheter.
En utbildning på uppdrag av Göteborgs Stad
Årets Peer Support-utbildningen grundas i ett uppdrag från Arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborgs Stad, som vill skapa arbetstillfällen för peer supportrar på bred front i staden. Verksamheter som kan bli aktuella för en peer supporter är till exempel aktivitetshus och skolor.
– Under hösten har vi haft flera möten med Arbetsmarknad och vuxenutbildning och olika verksamheter inom Göteborgs Stad. Några är redan nu redo att anställa en peer supporter, berättar Sonny.
Ett första steg i processen är att utbilda nya peer supportrar, vilket NSPH Västra Götaland har varit ansvariga för.
Föreningar och erfarna peer supportrar var populära inslag
Kärnan i utbildningen är att förbereda deltagarna för en aktiv roll som peer supporter. Det handlar om att kunna möta andra i deras sårbarhet, utsatthet och behov av stöd. Peer supportern ska kunna spegla och stärka stödpersoner, men också ge hopp om förändring.
– Det har varit väldigt uppskattat bland deltagarna att lära sig olika sätt att arbeta med den egna erfarenheten och sin egen historia av psykisk ohälsa, säger Filippa.
I utbildningen ingick flera olika moment, däribland bemötande och förhållningssätt, suicidprevention, migration och psykisk ohälsa (med Hjärnkollsambassadören Jihad som gäst), stödresurser (med Personligt ombud som gäst), HBTQ och forskningsläget kring Peer Support. Deltagarna fick även lära sig om många av de verktyg som brukarrörelsen använder sig av. Ett populärt inslag var föreningsdagen.
– Då var de 17 medlemsföreningarna i NSPH Västra Götaland inbjudna för att informera om sina verksamheter. Det blev väldigt lyckat, säger Helen.
Helen berättar även att besöken av peer supportrar var ett uppskattat tema. Just nu finns 14 verksamma peer supportrar runtom i Västra Götaland. Åtta av dem gästade årets utbildning. Även två peer supportrar från Stockholm Stad, Ingalill och Jonathan, var inbjudna till utbildningen.
– De gav tips från sin arbetsvardag och berättade om etiska dilemman som kan uppstå, men också hur man som peer supporter kan skapa guldkant i tillvaron när de ekonomiska marginalerna kan vara väldigt små, berättar Filippa.
Rollspel – ett läskigt och uppskattat inslag
Ett annat uppskattat inslag var utbildningens rollspel. Filippa berättar att det är något som deltagare ofta uppfattar som läskigt, men som i slutet av utbildningarna lyfts fram som ett viktigt inslag.
Rollspelen handlar om att deltagarna få testa att sätta ord på sina erfarenheter utifrån en given situation. Det kan till exempel handla om en stödperson som känner ensamhet, orättvisa eller oro inför ett kommande läkarbesök. I rollspelet delas deltagarna in i grupper om tre, där en spelar en peer supporter, en annan spelar stödperson och en tredje spelar ”ängeln på axeln”, som ska hjälpa peer supportern och ge input om hen kör fast i samtalet. Filippa förklarar syftet med rollspelen:
– Som peer supporter kan man behöva stötta stödpersonen att hitta strategier och nya vägar att komma framåt om hen har kört fast. Målet är att stödpersonen till slut ska kunna hitta sin egen röst och våga tro på sin förmåga att påverka sitt eget liv.
Blandad grupp med en gemensam nämnare
Det främsta kravet för att kunna arbeta som peer supporter är att ha egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Årets utbildning bestod av en blandad grupp med olika erfarenheter, till exempel PTSD, depression, missbruk/beroende, NPF, psykos och erfarenheter av familjehem och svårigheter med skola.
– Gemensamt för dem är att det finns en vändpunkt – från att inte ha trott att man ska klara sig, till att stå stadigt på fötterna och med sina erfarenheter i ryggsäcken, säger Filippa.
Till sist vill hon också understryka att det inte bara är deltagarna som lär sig av utbildningen.
– Vi lär så mycket av varandra hela tiden. Ingen Peer Support-utbildning blir den andra lik, då den formas efter grupprocessen. Deltagarnas erfarenheter och berättelser är unika skatter och otroligt värdefullt för oss utbildningsledare att få ta del av.