Rapportering från konferensen Visa vägar

Idag var det dags för NSPH riksorganisations halvdagskonferens Visa vägar 2021. Konferensen presenterade verktyg, metoder och forskning för ökat brukarinflytande inom psykiatrisk vård och omsorg.

Visa vägar 2021 blev en inspirerande halvdagskonferens med stort intresse – till vår glädje deltog flera hundra personer under förmiddagen. Dagens talare gjorde det tydligt att brukarrörelsens arbete i psykiatrisk vård och omsorg ger goda resultat och att egenerfarnas kunskaper är en viktig del av den psykiatriska vårdens utvecklingen.

Du kan ta del av hela, eller delar av, konferensen i efterhand. Läs mer på NSPH:s hemsida.

Nedan följer en sammanfattning av dagens presentationer:

Halvdagens första talare var NSPHiG:s utvecklingsledare och huvudförfattare till Handbok i brukarinflytande, Filippa Gagnér Jenneteg. Hon pratade om vad brukarinflytande är och presenterade den regionala handboken. Det är även beslutat att en nationell omarbetning av handboken ska lanseras senare i år, vilket också nämndes.

Filippa Gagnér Jenneteg

Därefter presenterades Peer support. Vad är det och hur kan yrkesrollen bidra till mer brukarorienterad vård och stöd? Presentationen genomfördes av NSPH Stockholm tillsammans med en peer supporter och en enhetschef som har en peer supporter i sin arbetsgrupp.

Ett annat effektivt verktyg för psykiatrisk vård och stöd är Återhämtningsguiden. Den har tagits fram i samarbete mellan NSPH Skåne och professionen i Skåne. Representanter såväl från brukarrörelsen som professionen berättade om hur verktyget har använts i verksamheter i Skåne.

Den sista presentationen för dagen handlade om ett forskningssamarbete kring erfarenhetsbaserad kunskap som en resurs i psykiatrin. Tre forskare från CEPI (Centrum för evidensbaserade psykosociala insatser) berättade om sitt samarbete med brukarrörelsen i aktuell och kommande forskning.

Halvdagen avslutades med ett panelsamtal om möjligheter med brukarinitierade verktyg och metoder. Paneldeltagare var Anki Sandberg (NSPH), Sonny Wåhlstedt (ordförande och verksamhetsansvarig, NSPHiG), Ingalill Massiani (peer supporter NSPH Stockholms län/Stockholms stad) samt Ninja Larsson (enhetschef FoT och Bostad Först, Socialförvaltningen, Stockholms stad).

Sonny Wåhlstedt

Utmaningarna för ökat brukarinflytande är många, men paneldeltagarna är överens om att det behövs och att framtiden är ljus.

”Jag tror det är dags för regioner och kommuner att stiga fram och använda sig av brukarrörelsens metoder. Det krävs ett mod och ett första steg från verksamheter och politiken i landet att göra det”, sade Sonny Wåhlstedt och avslutade panelsamtalet med följande ord:

”Vi står inför ett genombrott förhoppningsvis. Det är känslan inom vår rörelse. Om några år tror jag vi har ett mycket mer etablerat brukarinflytandearbete”.