Sammanfattning av en händelserik termin

, , , , , , , , ,

Vårterminen 2024 är slut och vi på NSPH Västra Götaland ser fram emot välbehövlig semester. Under juli är vårt kansli stängt. Det har varit en intensiv, men också spännande, termin fylld av nya uppdrag, löpande utvecklingsarbete och en mängd föreläsningar och utbildningar. Vi har även lanserat en ny hemsida och nya visuella element för organisationen. Nedan följer ett axplock av saker vi har gjort under terminen.


Brukarstyrda brukarrevisioner

  • Den stora brukarrevisionen av ungdomsmottagningar i Västra Götaland blev klar i början av året. 662 ungdomar deltog i undersökningen. Läs mer om det här och här.
  • En brukarrevision av två vårdcentraler i Skaraborg påbörjades. Arbetet sker i samarbete med två föreningsrepresentanter i Skaraborg och brukarrevisionen kommer att bli klar under hösten 2024. Läs mer här.
Presentation av brukarrevision på ungdomsmottagningar i Västra Götaland

Peer Support

  • Nordplus (samarbetet mellan nordiska och baltiska länder kring Peer Support) har fortsatt. Vi fick även det glädjande beskedet att samarbetet får fortsatt finansiering till 2026. Läs mer om det här.
  • Under hösten 2023 fick vi i uppdrag från Arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborgs Stad att utbilda peer supportrar. Uppdraget förlängdes i år och omfattar även implementering av peer supportrarna i olika verksamheter. Några av peer supportrarna har kommit ut i arbete, till exempel på Guldhedsskolan. Läs mer här.
Nordplus-träff i Trondheim

Hjärnkoll i Västra Götaland

  • Under året lägger Hjärnkoll i Västra Götaland extra fokus på ungas psykiska hälsa. Hjärnkollsföreläsningar har genomförts på tre skolor runtom i Göteborg och ungas psykiska hälsa var även temat för årets kampanjdag den 5 maj.
  • En samling av krönikor skrivna av Hjärnkollsambassadörer lanserades och under våren 2024 har fler krönikor skrivits. Du hittar dem här.
Hjärnkollsambassadören Jennifer föreläser på Polhemsgymnasiet i Göteborg

Tema egen erfarenhet

Vi har lagt extra fokus på egenerfarenhet av psykisk ohälsa. Under våren publiceras en inläggsserie med tema egen erfarenhet ur olika perspektiv. Nedan ser du inläggen.

Sonny Wåhlstedt om att arbeta utifrån egen erfarenhet

Föreläsningar, träffar och utbildningar

  • Vi har träffat, föreläst, samtalat och utbildat en rad aktörer under terminen. Några exempel är föreläsning på Psykosmottagning Öster, panelsamtal om personcentrerad vård på en samverkanskonferens i Södra Älvsborg, föreläsning på specialistpsykologutbildning, föreläsning om Peer Support på Svenska psykiatrikongressen, nätverksträff för Närhälsan i Södra Älvsborg och bemötandeutbildning för stödpedagoger i Göteborgs Stad.
Föreläsning tillsammans med Shedo på nätverksträff för Närhälsan i Södra Älvsborg
  • Vi har haft ett första intressepolitiskt samråd tillsammans med representanter från våra medlemsföreningar. Vi ser fram emot fler sådana samråd under hösten.
Intressepolitiskt samråd med representanter från medlemsföreningar

Nu blickar vi framåt

Nästa termin bjuder på flera spännande uppdrag och arbeten. Vi kommer bland annat göra brukarrevisioner på Psykosmottagning Hisingen och ACT-mottagning i Göteborg, färdigställa ett arbetsmaterial om kunskapsorättvisa och anordna föreläsningar på världsdagen för psykisk hälsa. Häng med oss i höst!