2024: Fler satsningar inom barn och unga

, , , ,

Under 2024 tog NSPH Västra Götaland nya krafttag inom området barn och unga.

Ett första steg i att utveckla arbetet inom området barn och unga har varit att kompetens- och kvalitetssäkra våra insatser med hjälp av en ny medarbetare. NSPH Västra Götalands kanslichef Sara Svensson berättar mer:

– Vi har länge sett ett behov av en funktion som kan samla allt vi gör kopplat till barn och unga och med särskild kompetens i de frågorna. Vi träffade Else i samma veva som vi behövde någon som kunde stötta upp i de olika uppdragen, och passade då på att skapa denna nya roll hos oss. Vi är jättenöjda med rekryteringen! 

Ny medarbetare med fokus barn och unga

Else Thordstein började arbeta på NSPH Västra Götaland efter sommaren. Hennes roll är att samordna arbetet kring barn och unga, bland annat genom att medverka i samverkans- och utvecklingsgrupper inom området runtom i regionen:

– Det handlar om att på olika sätt försöka förbättra levnadsvillkoren för målgruppen, till exempel genom att i olika sammanhang framhålla vikten av det relationsskapande arbetet och att låta barnet eller den unge komma till tals genom brukarinflytande i olika former, berättar Else.

Hon bär med sig många lärdomar från tidigare yrken, som hon kan använda sig av i sitt arbete:

– Jag är socionom i grunden och har i olika verksamheter arbetat med barn och unga kring psykisk ohälsa, NPF-diagnoser och tillsammans med barn och unga som vuxit upp under svåra levnadsförhållanden.

Else är även implementeringsstöd och handledare för två peer supportrar som har anställts inom skola under året. Syftet med Peer Support inom skola att stötta elever med problematisk skolfrånvaro samt fungera som en trygg vuxen i skolan.

Else, samordnare barn och unga

Läs mer:

Hjärnkoll i Västra Götalands fokus på unga

Hjärnkoll i Västra Götaland har haft ett särskilt fokus på unga och psykisk ohälsa under året. Området har bland annat lyfts i sociala medier under Hjärnkolls kampanjdag den 5 maj och genom att aktivt stödja kampanjen Psykisk hälsa på schemat.

En viktig del i arbetet har varit de Hjärnkollsföreläsningar som har hållits på några gymnasieskolor i Göteborg och rekrytering av yngre ambassadörer:

– Föreläsningarna genomföres med några av våra yngre ambassadörer som bland annat föreläser om prestationsångest, mobbing, HBTQI samt ADHD. Vi har även ett samarbete med BRIS som kan följa med på våra föreläsningar med information samt att vi delar ut material från dem vid samtliga föreläsningar, berättar Julia Persson, samordnade Hjärnkoll i Västra Götaland.

Hon uppmanar skolor och andra verksamheter som möter ungdomar att fortsätta boka sådana föreläsningar under 2025:

– Låt den egna berättelsen och våra ambassadörer nå ut till de unga. Det bryter stigma, ökar kunskap och inger hopp inför framtiden.

Hjärnkollsambassadören Hedvig föreläser på Polhemsgymnasiet i Göteborg

Läs mer: