Alingsås kommuns arbete med Webbutbildning i brukarinflytande

, , , ,

Socialförvaltningen i Alingsås kommun har arbetat med Webbutbildning i brukarinflytande. NSPH Västra Götaland har pratat med Carina och Josefine som arbetar på olika enheter i förvaltningen. De sitter även med i en brukarinflytandegrupp med representanter från olika enheter.

Uppstart och förutsättningar
  • Vilka har gått webbutbildningen och hur kom ni igång?
  • Vilka förutsättningar är viktiga för att webbutbildningen ska genomföras och kännas meningsfull?

Josefine: Alla i förvaltningens brukarinflytandegrupp har gått webbutbildningen. Vi har gått den tillsammans och diskuterat utbildningens avsnitt och brukarinflytande utifrån olika perspektiv. Först för egen reflektion och sedan reflektion tillsammans i gruppen.

Carina: Brukarinflytande är ju ett stort område, så man får bryta ner det och jobba successivt med en del i taget.

Josefine: Arbetsgruppen har även fått i uppdrag att introducera webbutbildningen på sina respektive enheter, med ambitionen att alla ska gå den.

Stöd och hjälp under webbutbildningens gång
  • Vad har varit svårt med webbutbildningen och hur har ni hanterat det?
  • Hur har metodstödet från NSPH Västra Götaland varit till hjälp?

Josefine: Eftersom jag har arbetat med brukarinflytande tidigare hade jag en grundförståelse för området. Det kan vara ett svårt område och något man kan behöva hjälp med initialt.

Carina: Med hjälp av webbutbildningen har vi börjat reflektera kring vad brukarinflytande är och hur man kan använda sig av det. Det är bra att man kan gå tillbaka till olika avsnitt i webbutbildningen och titta på dem fler gånger.

Josefine: Sedan finns ju Handbok i brukarinflytande. Den har blivit ett slags uppslagsverk som vi tar hjälp av.

Brukarinflytandearbete efter webbutbildningen
  • Vilken kunskap har webbutbildningen bidragit till?
  • Hur har ni med hjälp av webbutbildningen utvecklat arbetet med brukarinflytande inom förvaltningen?

Carina: Något konkret som har utkristalliserats är till exempel hur vi arbetar med klarspråk i förvaltningen. Det finns en arbetsgrupp kring detta som arbetar med beslut- och bedömningstexter på myndighetssidan.

Josefine: Under 2025 ska vi starta upp studiecirklar som ska erbjudas till brukare i olika enheter inom förvaltningen. Till en början kommer NSPH Västra Götaland vara behjälpliga med att leda cirklarna, men i förlängningen vill vi gärna att någon som själv går den blir cirkelledare.

Josefine: Vi ser även över hur vi på ett bredare plan ska få in brukares röster i förvaltningen. Förhoppningsvis kan vi arbeta fram förslag för detta nästa år.

Tips till verksamheter som är intresserade av webbutbildningen
  • Har ni tips till andra som ännu inte har gått webbutbildningen, men som är intresserade av att göra det?

Josefine: Det är även bra att någon på arbetsplatsen håller ihop arbetet med webbutbildningen, som kan vara mötesledare och ställa reflektionsfrågorna till gruppen.

Josefine: Det är också bra att gå igenom webbutbildningen mer än en gång. Brukarinflytande är en process och man får hela tiden nya tankar och insikter.

Ta hjälp av NSPH Västra Götaland

Alingsås kommun har tagit hjälp av NSPH Västra Götaland som metodstöd i samband med webbutbildningen.

Kontakta Johanna på johanna@nsphvastragotaland.se om du arbetar i kommun, psykiatri eller primärvård och är intresserad av metodstöd inom brukarinflytande.

Webbutbildning i brukarinflytande finns här.