Bemötande och migration

, ,

Mohammad Haidar är Hjärnkollsambassadör. Han har gått igenom långa perioder av svår psykisk ohälsa. Krig, trauman och flykten från hemlandet Syrien satte sina spår och han visste inte om han någonsin skulle må bättre igen. En dag träffade han sjukvårdspersonal som lyssnade och förstod vad han gick igenom. Det var början på hans återhämtning.

Vad är ett gott bemötande för dig?

– Ett gott bemötande är att vara snäll mot andra som har svårt med psykisk ohälsa, att behandla dem på ett gott sätt och försöka att ge det bästa stöd som finns. Att vara empatisk är väldigt viktigt också.

Vad tycker du är viktigt att tänka på i mötet med personer som har migrerat från ett annat land?

– Språket kan variera från person till person. Vissa kan svenska bra, medan andra inte kan då, så det är viktigt att berätta saker på ett bra och tydligt sätt till patienten.

– Kultur är också något som är viktigt att tänka på när man möter personer som har migrerat till Sverige. I mitt hemland är det till exempel tabu att prata om psykisk ohälsa, så därför är det viktigt att inte sprida någonting om patienten, det kan förstöra livet. Synen på psykisk ohälsa i mitt hemland gjorde att jag inte berättade för mina kompisar eller familj om min psykiska ohälsa.

Kan du ge ett exempel på när du kände att du fick ett bra bemötande inom vården?

– Jag minns en kurator som var supersnäll och som hjälpte mig med allt möjligt – från mediciner till öppet hus där man kan sysselsätta sig och träffa andra som har liknande problem. Jag kommer aldrig glömma hennes initiativ, hon gjorde sitt bästa för att jag skulle må bra.

Vilken betydelse hade det bemötandet för dig och din återhämtning?

– Det hjälpte mig genom att jag kände mig som en människa. I mitt hemland skulle det ha varit väldigt jobbigt att söka hjälp, men att jag blev bemött på ett fint sätt här gjorde mig väldigt glad.