Bemötande – unga och skola

, ,

Joel arbetar som peer supporter på Angeredsgymnasiet i Göteborg. Han har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och problematisk skolgång. I sin roll arbetar han mycket med att skapa relationer med elever, vilket går hand i hand med ett gott bemötande.

Vad är ett gott bemötande för dig?

– Jag brukar tänka att man inte ska göra det så svårt. Det räcker långt med att vara artig och respektfull. Man behöver inte vara bästa vänner, men man kan ändå ha god ton och vara vänligt inställda mot varandra. En slags mänsklig hövlighet.

Vad tycker du är viktigt att skolpersonal tänker på i bemötande gentemot elever, speciellt elever med någon form av skolproblematik?

– Eleverna är först och främst människor. Och alla är olika, med olika förutsättningar, intressen och liv. Det behövs fingertoppskänsla i kommunikationen och att möta dem på deras premisser.

– Det är viktigt att inte patologisera eller döma eleverna. Man behöver till exempel inte ha problem i skolan om man har en psykiatrisk diagnos, och tvärtom. Som före detta elev med dåliga betyg tycker jag också det är viktigt att inte döma eleven utifrån dokument, så som betyg. Det finns alltid en människa bakom dokumenten.

Hur ser du på bemötande i din roll som peer supporter inom skola?

– Det viktigaste är att eleverna känner sig trygga i min närvaro och att jag är någon de kan skoja med. Man måste trivas för att växa som människa. Om jag inte når fram får jag testa annan metod i kommunikationen med eleven.

– Jag vill visa att jag finns där för eleverna utan att döma, att jag är nyfiken och att jag lär mig av dem. Jag försöker spegla mitt 16-åriga jag i dem och tänka på vad jag själv hade behövt.

Har du något exempel där du har upplevt ett gott bemötande som ung?

– Jag minns framför allt en lärare som tog sig tid och var nyfiken på eleverna. Han var en bra lärare, men framför allt väldigt mänsklig och tillgänglig. Han bjöd på sig själv och problematiserade inte elevens beteenden, utan förstod att det var en del av att växa upp. Jag passade själv inte in i skolan och var inte intresserad av samma saker som andra, men den läraren gillade samma saker och tog sig tid att prata om det. Jag kände mig sedd och hörd av honom.

– En inspiration för mig idag är en kille jag jobbar med. Han når ut till ungdomar som ingen annan. Han är lugn, trygg, tar sig tid och lägger mycket omsorg i arbetet. På det sättet har han och min gamla lärare mycket gemensamt i hur de är och bemöter människor.