Ett av höstens stora projekt: en webbutbildning till Handbok i brukarinflytande

I slutet av 2020 lanserades Handbok i brukarinflytande, som är ett metodstöd för att komma igång med ett systematiskt brukarinflytandearbete inom psykiatrisk eller socialpsykiatrisk vård och omsorg. Nu håller en kompletterande webbutbildning på att ta form. Vi har pratat med en av projektets samordnare, Sara Svensson på NSPHiG.

– Tanken med en kompletterande webbutbildning är att göra Handbok i brukarinflytande ännu mer tillgänglig och att genom animationer och film inspirera och tydliggöra effekterna av brukarinflytande, berättar Sara och tillägger:

– Vi kommer till exempel använda oss av filmade intervjuer och förtydligande animationer av de olika stegen i arbetssätten och hur implementeringen går till.

 

En utbildning för både huvudmän och brukarrörelse

Det övergripande syftet med utbildningen är att tydliggöra ett tillvägagångssätt för att på lång sikt skapa ett systematiskt brukarinflytande i samverkan mellan huvudmän och lokala eller regionala föreningar inom området. Målgruppen för utbildningen beskriver Sara därför som bred.

– Eftersom detta är en process som involverar flera parter riktar sig handboken brett till de som kan tänkas ingå i ett sådant utvecklingsarbete, såsom enhets- och verksamhetschefer, personer med ansvar för utvecklingsarbeten, företrädare för brukarföreningar, men också profession som jobbar nära oss som söker vård och omsorg. Vi kommer också ha en del för politiker och beslutsfattare på övergripande nivå.

Innehållet kan användas på lokal likväl som på regional nivå; i en enskild verksamhet likväl som i ett verksamhetsområde. Målgruppens bredd innebär att olika deltagare förmodligen har kommit olika långt i arbetet med brukarinflytande.

– Vår tanke är att både handboken och utbildningen ska kunna ge förslag på hur man går vidare med arbetet utifrån var man befinner sig på sin väg mot ökat brukarinflytande, säger Sara och tillägger:

–  Skulle man önska stöd i nästa steg så finns vi [NSPHiG] alltid tillgängliga som metodstöd!

 

Förhoppningen: klar under hösten

Arbetet med att ta fram en webbutbildning har delats in i olika grupper. Det finns en arbetsgrupp som sållar och väljer ut vilket innehåll utbildningen ska ha och en materialgrupp som fokuserar på grafiskt och filmat material. Utöver det kommer fler att bli involverade i arbetet med att bygga upp plattformen för utbildningen.

– Det finns även en referensgrupp där vi har bjudit in personer från den tänkta målgruppen som får berätta vad de tycker bör vara med och vad som gör en utbildning bra, säger Sara.

Att processen kräver flertalet involverade med olika kompetenser innebär också att det såhär långt är svårt att sätta ett datum för när utbildningen är klar och kan lanseras. Arbetet är dock på god väg.

– Vi hoppas på att den ska bli klar under hösten, säger Sara.

 

Mer information om webbutbildningen och hur du kan ta del av den kommer allt eftersom.

1 kommentar