Hur har Ätstörningscentrum arbetat med resultatet från brukarrevisionen?
Under våren 2023 genomförde NSPH Västra Götaland tillsammans med Frisk & Fri Västra Götaland en brukarrevision på Ätstörningscentrum barn och unga vuxnas heldygnsvårdsavdelning (SU). Nu har samordnarna Johanna Jaring och Sara Svensson träffat representanter från verksamheten för ett uppföljande samtal.
Ätstörningscentrums heldygnsvårdsavdelning fick ett bra resultat gällande patientrummen, avdelningens kock, samverkan med andra relevanta vårdgivare och myndigheter samt planering inför utskrivning. Områden där det fanns utvecklingsmöjligheter var bland annat arbetet med vårdplaner, inställda behandlingsaktiviteter och brist på tidsfördrivande aktiviteter, individanpassning samt till viss del personalens bemötande. Avdelningen har arbetet med flera av områdena. Nedanför är ett utdrag från samtalet.
Hur var er upplevelse av att göra en brukarrevision?
– Vi upplevde att det var en välgjord och konkret rapport och vi var generellt imponerade över arbetet ni gjorde. Det var bra att brister i verksamheten kom fram. Vi ser att det hade varit bra att göra återkommande brukarrevisioner för att få in synpunkter från fler patienter och närstående över tid samt för att följa upp vad genomförda förändringar får för effekter. Vi ska även se till att använda rapporten mer i vårt utvecklingsarbete.
Hur väl stämde resultatet med era förväntningar? Var det något som stack ut?
– Resultatet var lite som förväntat. En sak som förvånade var dock att många patienter önskar en högre grad av involvering av föräldrar. Det behöver vi ta vara på.
Hur har ni arbetat vidare med resultatet? Har ni gjort några konkreta förändringar?
– Utifrån det som framkom i rapporten om samtal och kommentarer vid matsituationer så har vi haft samtal med personal på avdelningen. Något som lyftes fram som positivt i rapporten var kocken på avdelningen. Hon har nu utbildat personal i sjukhusköket för att kosten därifrån även ska bli rätt.
– Vi har också belyst vikten av att göra aktiviteter tillsammans med patienterna. Vi har numera en pärm med förslag på aktiviteter som kan användas om en behandlingsaktivitet exempelvis blir inställd. Kuratorerna har även startat en skrivargrupp för patienterna.
– I rapporten framkom det att flera patienter inte kände till sin vårdplan. Det har vi försökt förbättra genom att förändra upplägget för behandlingskonferenserna. Numera är det kuratorerna som håller i konferensen som nu även fått en tydligare struktur. Mellan konferenserna hölls tidigare uppföljningssamtal vilket vi gjorde om till vårdplanssamtal. Under samtalen diskuterar man bland annat mål tillsammans med patienten vilket sen lyfts på konferenserna. Vi behöver fortsätta utveckla det arbetet för att få till ännu mer delaktighet och kommunikation.
– Kuratorerna som anställts på avdelningen arbetar mer med närstående vilket gjort att de har fått mer stöd. Vi har fått till oss att det betyder mycket för föräldrarna.
– Framåt så finns det en tanke om att arbeta mer med MBT (Mentaliseringsbaserad terapi) i stället för KBT (Kognitiv beteendeterapi). Vi ska även uppdatera våra checklistor med rutiner och riktlinjer som riktar sig till patienter och se över hur vi kan bli bättre på att förmedla information till närstående. Vi är också intresserade av att undersöka möjligheterna att anställa Peer Support på avdelningen.
Har ni informerat patienterna om eventuella förändringar som har gjorts?
– Tack vare brukarrevisionen återkopplar vi mer till patienterna om utvecklingsarbete som sker på avdelningen. På husmötena har vi till exempel tagit upp förändringar som genomförts utifrån vad tidigare patienter tyckt. Vi försöker numera även ge tydligare förklaringar till patienter kring varför vissa förändringar inte är möjliga.