Må bättre i coronatider – tips från NSPHiG

Det har varit ett speciellt år för de flesta av oss. Oavsett om du lider av psykisk ohälsa sedan tidigare eller inte har du säkert upplevt psykiska påfrestningar under året. Vi har olika sätt att hantera sådana påfrestningar på. Varje söndag fram till jul vill några av oss på NSPHiG dela med sig av hur vi gör för att må så psykiskt bra som möjligt under coronapandemin.

Christina Ahl är jag, jag arbetar som kanslichef på NSPHiG. I mitt arbete är det viktigt att vara på plats på vårt kansli, då jag behöver samarbeta med andra i administrationen och möta personalen under arbetsveckan. Detta har förändrats under pandemin, då många av oss i perioder har arbetat hemifrån. Jag vill dela med mig av mina tankar som kanslichef och hur jag försöker må bra i mitt privatliv under pandemin.

Det är mycket som är förändrat i och med pandemin, då vi arbetar mer hemifrån. Jag saknar verkligen den där morgonhälsningen, korridorsnacket, skratten i korridoren och filmtipset vid lunchen.

Även om vår verksamhet till stora delar har kunnat anpassas digitalt, så har vi tappat delar av det sociala samspelet, som är så viktigt på en arbetsplats. Som komplement eller ersättning till att ses fysiskt har jag träffat personalen digitalt eller haft telefon- och mejlkontakt, det har trots allt fungerat bra. Struktur är viktigt och det har fungerat med hjälp av att vi har behållit våra arbetsplatsträffar digitalt varje måndag morgon, då alla har en möjlighet att ses, oavsett om man sitter hemma i sitt kök eller på kansliet.

Jag har också haft regelbundna arbetsmiljöavstämningar med all personal på kansliet under pandemin. Det är viktigt i tider som dessa att vi får uttrycka hur vi mår och hur vi klarar arbetet. Både i våras och nu under den ”andra vågen” har jag uppmanat personalen att arbeta hemifrån för att b la  undvika kollektivtrafiken. Att åka kollektivt kan skapa ångest hos många av oss, då det på vissa linjer och avgångar inte har gått att hålla det avstånd som rekommenderats. För några veckor sedan började jag själv känna mig obekväm att åka kollektivt och märkte att jag inte kunde slappna av. Då bestämde jag mig för att arbeta hemifrån en period igen.

Nu i advent ska vi ha en digital adventsfika för att bara umgås en stund, det ska bli jättekul. Till fikan har alla fått bidra med en jullåt och en favoritlåt till en Spotifylista. Sen kommer de att få gissa vem som bidragit med vilka låtar. Jag hoppas att det blir ett trevligt inslag i vardagen.

Den stora utmaningen för mig med pandemin är nog att acceptera att det är det läge som det är. Att orka hålla ut ett tag till. Jag blev för några veckor sedan mormor och längtar naturligtvis att få träffa den nye familjemedlemmen, men vi avvaktar med att ses fysiskt. Tills dess träffas vi digitalt och det är fantastiskt att denna teknik finns. Det kan naturligtvis inte fullt ut kompensera för det fysiska mötet. Men min förhoppning är att vi ska kunna ses till jul. För övrigt så ingår det i min vardag att skapa fritt. Jag använder det som ett sätt att meditera och återhämta mig. Jag är så glad att jag har min lilla ateljé hemma där jag kan sätta mig och måla när jag vill. Men det räcker med ett köksbord, lite papper och färger för att man ska komma igång. Jag broderar också fritt sedan många år tillbaka och det passar bra framför en film eller serie på någon streamingkanal.

Musik är också en källa till glädje, det kan göra att jag byter fokus för en kort stund. En annan sak som gett mig glädje under pandemin är att lyssna på roliga poddar. Min favorit är NourspoddelidoddochHenrik. Det är en podd med Nour El Refai och Henrik Schyffert.