
Mikele var drogberoende – nu stöttar han andra i samma sits
Peer Support* är en yrkesroll i utveckling. I flera år har peer supportrar arbetat på bland annat allmänpsykiatriska mottagningar och psykosmottagningar samt inom kommunala verksamheter som bostäder med särskild service och aktivitetshus. Under de senaste åren har Peer Support nått nya verksamheter. I Västra Götaland är de senaste tillskotten den ideella sektorn, skolor och det nyaste av dem alla; LARO*-mottagningen på Östra sjukhuset.
Sedan juni 2024 arbetar Mikele som peer supporter på LARO-mottagningen på Östra sjukhuset, men även på Beroendemottagning Hisingen.
– Jag har varit med om samma problem som brukarna jag träffar, fått distans till problemen och vill hjälpa andra som kämpar med det. Jag har länge velat bli peer supporter och det är där jag arbetar nu som jag har velat jobba allra helst.
Stödjande samtal i fokus
På LARO-mottagningen, där Peer Support är nytt, har de fått forma arbetsuppgifterna tillsammans och allt eftersom. Det gör att delar av personalen har svårt att förstå rollen, även om Mikele tillägger att inställningen hos de flesta är positiv.
– Många tycker det är jättebra och vill till och med att jag ska få utökade arbetsuppgifter och kunna göra samma saker som dem, till exempel journalskrivning. Men det är ju inte sådant en peer supporter gör, eller ska göra för den delen.
Så vad gör Mikele i sin roll som peer supporter? Den största delen handlar om att ha stödjande samtal med brukare, som han hellre kallar målgruppen än patienter.
– Jag kan även följa med dem på olika saker, till exempel läkarbesök och SIP-möten, och komma med förslag på andra saker att göra, som fritidsaktiviteter och aktivitetshus, säger han och fortsätter:
– Nu har vi startat en drop in-studiecirkel utifrån NSPH:s Din egenmakt. Jag leder även en grupp inom LARO dagvård i Olskroken, där jag berättar om Peer Support och att de har tillgång till vårt stöd. Ibland tar jag med gruppen till aktivitetshus, nu senast var vi på Gyllenkroken.
Från patient till medarbetare på LARO
När Mikele får frågan om hans egna erfarenheter av psykisk ohälsa och missbruk stannar han upp och funderar lite. Inte för att han inte vet vad han ska säga, utan för att det finns så mycket att säga. Mikeles historia börjar i Etiopien, där han föddes. Som barn och ungdom kantades tillvaron av revolution, krig och en period inom armén. När han var 18 år och på flykt hamnade han av en tillfällighet i Sverige.
– Jag var en ung man och hade ingen familj här. PTSD-upplevelser spökade, som jag fick psykologbehandling för. Men jag hamnade i ett destruktivt levnadssätt som till slut ledde mig in på heroin. Hela 90-talet var jag djupt inne i missbruket.
Återhämtningsresan tog sin början år 2000, då Mikele bestämde sig för att förändra sitt liv. Trots olika behandlingar och egna försök att bli kvitt heroinberoendet lyckades han inte.
– Jag fick abstinensbesvär som jag inte kunde styra över. Även om jag verkligen ville sluta räckte det inte till. Jag behövde medicinsk hjälp, så 2011 fick jag LARO-behandling.
LARO-mottagningen på Östra sjukhuset blev den stora vändpunkten för Mikele. Han vet därför hur det är för personerna han träffar där.
– Det jag gör och säger är inget jag har försökt lära mig, utan det är något jag har upplevt tidigare och som de upplever just nu. Jag kan vara ”på” dem på ett helt annat sätt än övrig personal. Jag kan pusha dem utifrån att jag känner igen mig i det de går igenom och vet att det behövs en förändring.
Uppskattad roll som behöver utökas
Utifrån sina erfarenheter har Mikele hamnat på rätt arbetsplatser. Hans engagemang och att han trivs i sin roll som peer supporter lyser igenom under samtalet.
– Det bästa är att kunna bidra med förändring till det positiva och ingjuta hopp hos människor, säger han och fortsätter:
– Jag tror att igenkänningsfaktorer är avgörande, både för mig och brukarna jag träffar. Det gör att vi klickar på en gång. Det är styrkan med Peer Support skulle jag säga – den självupplevda delen och att känna igen sig i personerna man träffar.
Samtidigt ser han att han inte alltid räcker till – uppskattningen och behovet av Peer Support är stort hos målgruppen. Han hoppas att behovet kan mötas framöver.
– Det finns många som vill ha stöd från mig. Jag får nästan säga stopp. Det finns så mycket behov av Peer Support för den här målgruppen att det behövs fler peer supportrar än jag. Det har även ledningen sett.
Tack Mikele, för att du delar med dig av dina erfarenheter och din viktiga yrkesroll!
*Peer Support är en yrkesroll inom främst hälso- och sjukvård och socialpsykiatri. Den innebär att personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning blir professionellt verksamma för att stötta brukare/patienter i deras återhämtning.
* LARO står för läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende och kombinerar läkemedelsbehandling med psykologisk behandling, psykosocial behandling eller psykosocialt stöd.