NSPH Västra Götaland har utbildat nya peer supportrar

, , ,

På uppdrag av Arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborgs Stad har NSPH Västra Götaland utbildat nya peer supportrar. Deltagarna har rustats för rollen genom föreläsningar, verktyg och redskap, hemuppgifter, diskussioner och praktiska övningar.

I år har flera medarbetare på NSPH Västra Götaland varit involverade i utbildningen.

– Det har varit en fin grupp att utbilda. Att vi är flera som har varit involverade har gjort denna omgång lite annorlunda gentemot tidigare Peer Support-utbildningar, vilket både har varit nödvändigt och bra. Vi har bidragit med olika kompetenser och perspektiv, säger Filippa Gagnér Jenneteg, utvecklingsledare och utbildningsansvarig Peer Support.

Inslag i utbildningen

Utbildningen pågick under fem veckor och varvade fysiska moment i grupp med hemuppgifter. I grupp har deltagarna bland annat fått lära sig vad yrket och anställningen innebär, olika perspektiv på mänskliga rättigheter, stigma och självstigma och bemötande samt verktyg och redskap att använda sig av i rollen.

Agneta Persson på NSPH Västra Götaland föreläser om mänskliga rättigheter
Deltagarna arbetar med en uppgift

Två uppskattade inslag var besöken av nuvarande peer supportrar samt våra medlemsföreningar.

– Föreningsdagen är ett återkommande och fint inslag i Peer Support-utbildningen. Det blev en lyckad dag där 11 av våra 14 medlemsföreningar medverkade. Det är fler än vanligt, säger Helen Johansson, handledare Peer Support och tillägger:

– Även föreningarna tycker det här är ett viktigt inslag. Det finns mycket stöd hos dem som peer supportrarna kan ha nytta av framöver i kontakten med brukare.

Anhörig Göteborg berättar om föreningen
Ångestsyndromsällskapet (ÅSS) i Göteborg berättar om föreningen
Grupp med blandade erfarenheter

En peer supporter har egen erfarenhet av psykisk ohälsa och/eller missbruk. Vid anställning på en skola är även problematisk skolfrånvaro en viktig erfarenhet. I årets omgång hade flera av deltagarna erfarenhet av samsjuklighet mellan psykisk ohälsa och missbruk. Inom andra områden var gruppen mer blandad.

– Det är ett brett åldersspann hos deltagarna. Den yngsta är 22 år och den äldsta 62 år. Det har varit fler yngre denna gång än vanligt, vilket är roligt, säger Helen och tillägger:

– De har även olika personligheter och livserfarenheter, liksom olika erfarenheter av arbete och stöd- eller vårdinsatser.

I fredags tog nio deltagare examen och är nu certifierade peer supportrar. Det är ännu inte bestämt var de kommer att arbeta, men intresset bland verksamheter är stort, berättar Sonny Wåhlstedt, verksamhetsansvarig på NSPH Västra Götaland:

– Flera verksamheter inom Göteborgs Stad har visat intresse, bland annat ett stort antal skolor, men även Hälsolots, hemtjänst, Bostad först och aktivitetshus.

Sju av de examinerade peer supportrarna tillsammans med NSPH Västra Götalands Sonny, Filippa och Else

Vi önskar peer supportrarna lycka till och välkomna till Peer Support-gänget!