Skrivelse med anledning av Uppdrag Gransknings inslag om lågtröskelboenden

, , ,

Uppdrag Granskning har sänt ett inslag om missförhållande på lågtröskelboenden* i Stockholm. Där får vi se rum invaderade av vägglöss, ostädade toaletter och personer som vittnar om våld och otrygghet. NSPH Västra Götaland reagerade starkt på inslaget. Hur kan vi tillåta att någon lever under sådana förhållanden och dessutom utan hopp om förbättring och ett värdigt liv?

Personer som hamnar på lågtröskelboenden har stora behov av stöd och hjälp. Istället för anpassade och omfattande insatser visar granskningen att de faller mellan stolarna, blir utan kontinuerligt stöd och tappar på köpet både hopp och känsla av värdighet.

Om vi riktar blicken mot Göteborg är vår bild att det lyckligtvis ser bättre ut, men att personerna befinner sig i otrygga miljöer och ofta känner en hopplöshet inför framtiden. Lågtröskelboenden kan dessutom vara miljöer där det är svårt för personal att skapa motivation och hopp hos de boende.

Det här vill vi

Vi vill se nya krafttag inom området genom förebyggande och kvalitetssäkrande arbete samt insatser som främjar delaktighet, hopp och egenmakt. Där kan – och behöver! – brukarinflytande bli en del av arbetet.

Vi föreslår följande:

  • Uppföljning av och insyn i verksamheterna – både av ansvariga själva och genom oberoende uppföljningar, till exempel brukarstyrda brukarrevisioner, där brukarna får berätta hur de upplever boendena.
  • Inflytande och rättigheter för de boende – genom exempelvis ovan nämnda brukarrevisioner, bemötande- och rättighetsutbildningar för personal och individanpassade insatser som främjar delaktighet.
  • Stärkande arbete på individnivå – genom att egenerfarna möter de boende, till exempel Peer Support. Det är en egenerfaren resurs som kan minska självstigma och skam och ingjuta hopp om återhämtning och en framtid. Idag finns resursen som en cirkulerande insats på vissa boenden i Göteborg, men det behövs även fasta peer supportrar på boenden.

Avslutningsvis vill vi illustrera vad en satsning på brukarinflytande, här i form av peer supportern Mikele, kan bidra med:

”Jag har själv bott på lågtröskelboenden, faktiskt på samma ställe som jag nu besöker som peer supporter. Jag vet vad de boende går igenom och jag kan berätta hur jag själv gjorde för att ta mig ur situationen. Jag är ett egenerfaret hopp, någon som har gjort den här resan och som kan motivera till egenmakt.”


*Om lågtröskelboenden:
Ett lågtröskelboende tar emot personer som lever med beroende eller samsjuklighet av psykiatriska tillstånd och beroende, som inte anses fungera på andra typer av boenden. Det kan till exempel bero på att de inte anses vara tillräckligt motiverade att bli drogfria för tillfället. På lågtröskelboenden får man vara påverkad av alkohol och droger. Tanken är att ge personerna ett tryggare alternativ till härbärgen.