2024: Ökat intressepolitiskt fokus
Under 2024 har NSPH Västra Götaland utvecklat sitt intressepolitiska arbete. Här ser vi tillbaka på några av de saker vi har gjort och hur vi ska fortsätta arbetet 2025.
Sonny Wåhlstedt, verksamhetsansvarig på NSPH Västra Götaland, sammanfattar årets intressepolitiska arbete:
– NSPH Västra Götaland har under året fortsatt arbeta med intressepolitik både lokalt, regionalt och nationellt. Vi driver på om utökade medel till brukarinflytande för föreningarna i Västra Götaland och medel för fler brukarstyrda brukarrevisioner, samt satsningar på anställning av fler peer supportrar inom vård- och omsorgsverksamheter. Vi har även haft intressepolitiska samråd med medlemsföreningar, tagit fram en skrivelse och träffat socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall.
Dialog med politiker
Vi har under året haft dialog med kommunala och regionala politiker kring brukarinflytande framöver. Stort fokus har legat på ett Recovery Center – en plats med samlade insatser och aktiviteter av och för personer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Vi fick även möjligheten att dela dessa önskemål, behovet av ökade medel till brukarorganisationer och tydligare styrning av beslutade medel vid ett besök av socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönwall.
Intressepolitiska samråd med föreningar
Vi har haft två intressepolitiska samråd med kanslimedarbetare och representanter från medlemsföreningar. Vi har delat erfarenheter, lyft frågor som är viktiga för oss och hur vi kan arbeta med vissa av dem tillsammans. Nedskärningar och andra utmaningar inom psykiatrin är en av sakerna som har kommit upp, bland annat utifrån P1 Kalibers reportage om brister inom psykiatrin på Sahlgrenska universitetssjukhuset:
– Vi diskuterar intressepolitiska mål på såväl kort som på lång sikt. På kort sikt ledde det till en skrivelse till politiker utifrån Kalibers reportage, om att mötas för att diskutera våra krav på ökat brukarinflytande. Det har lett till ett gemensamt möte på kort tid, Säger Sonny.
Under 2025 fortsätter vi med de intressepolitiska samråden.
Skrivelse och ställningstaganden
Utifrån Kalibers reportage och 45 patienters insändare i GP tog NSPH Västra Götaland fram en skrivelse. Liksom många andra reagerade vi starkt på berättelserna som framkom:
”Det är uppenbart att flera områden utifrån patientberättelserna är särskilt viktiga att gå vidare med. Vi ser brister i områden som berör arbetsmiljö, kompetens, medicinska riktlinjer, uppföljning av inrapporterade vårdskador, och inte minst, frågor om bemötande”, skrev NSPH Västra Götalands 14 medlemsföreningar genom Sonny i skrivelsen.
Läs mer:
NSPH Västra Götaland har även tagit ställning till Utjämningskommittén förslag till regeringen om att ta bort statsbidraget till Personligt Ombud (PO). Förslaget skulle innebära att kommuner själva skulle finansiera insatsen:
– Speciellt oroade blir vi av att lämna över denna viktiga stödfunktion till kommunal verksamhet i samma veva som kommunerna behöver göra nedskärningar, sade NSPH Västra Götalands kanslichef Sara Svensson i samband med att förslaget kom.
Läs mer:
Vi kommer fortsätta bevaka områdena och delta i möten med relevanta parter kopplade till dem.