NSPHiG ansluter sig till ”Konstrepubliken – Psykiatrins Monument”

För några veckor sedan uppmärksammade vi ”Konstrepubliken – Psykiatrins Monument”. Konstprojektet syftar till att skapa ett forum för samtal och opinion kring psykisk ohälsa, dagens psykiatri och konstnärligt skapande.

Psykiatripatienter, personal och konstnärer arbetar tillsammans med att bygga en skulptur på Backaplan. I skulpturen ska bland annat föreläsningar, seminarier och utställningar hållas till hösten. Det kommer även finnas möjlighet att se delar av innehållet online.

Projektet samverkar på olika sätt med en rad aktörer, exempelvis finansiärer, sponsorer och olika nätverk. Det är med stor glädje vi kan meddela att NSPHiG är ett av nätverken som projektet samarbetar med.

– Det känns jätteroligt att vara med på hörn. Projekt och aktiviteter där patienter, brukare och anhöriga involveras ligger oss varmt om hjärtat, säger Lisa Vainio, kommunikatör på NSPHiG. Hon fortsätter:

– Kreativitet, konstnärlighet och psykisk (o)hälsa hänger ihop på många sätt. Dels finns det teorier om samband mellan kreativitet och psykisk sjukdom och dels kan konstnärligt skapande fungera som en meningsfull och läkande aktivitet i återhämtningsprocessen. Konst är dessutom ett effektivt medel för att bilda opinion och starta samtal kring ett specifikt område, i det här fallet psykisk ohälsa och dagens psykiatri.

Under sommaren sker bygget av skulpturen, som sedan ska flyttas till Backaplan. Aktiviteterna i skulpturen sker i september och oktober. På vilka sätt NSPHiG kommer vara delaktiga i projektet får du reda på längre fram.

 

Bilden högst upp i inlägget är en skiss av bygget, skapad av Lovisa Lorén. Den är hämtad från projektets hemsida.