2024: Peer Support under utveckling

, , ,

Peer Support befinner sig i rampljuset mer än någonsin. Under 2024 har NSPH Västra Götaland medverkat i utvecklingen av Peer Support, såväl i Västra Götaland som nationellt och internationellt. Här ser vi tillbaka på några av de saker vi har gjort och hur vi ska fortsätta arbetet 2025.

Ny överenskommelse och kommande utbildning

I början av 2024 berättade vi om en överenskommelse med Arbetsmarknad och vuxenutbildning (Göteborg Stad), där de under en period finansierar utbildningar och löner för nya peer supportrar inom stadens verksamheter:

– Överenskommelsen innebär ett viktigt ställningstagande för en återhämtningsinriktad insats som använder sig av personer med erfarenheter av återhämtning från psykisk ohälsa, sade Sonny Wåhlstedt, verksamhetsansvarig på NSPH Västra Götaland, om överenskommelsen.

I början av 2025 ska en ny Peer Support-utbildning hållas inom ramarna för överenskommelsen. Vi kommer att utbilda 12 personer med erfarenheter av bland annat ångestproblematik, beroendesjukdom, psykostillstånd, PTSD och depression.

– Det ska bli spännande att få lära känna blivande peer supportrar och följa deras utveckling som individer och utbildningsgrupp. Man kommer ofta varandra nära i en mindre grupp när man delar sina erfarenheter, berättar Helen Johansson, NSPH Västra Götalands handledare inom Peer Support.

Första Peer Support-utbildningen inom ramarna för Arbvux-avtalet i slutet av 2023

Läs mer:

Nya arbetsplatser för Peer Support

Allt eftersom intresset för Peer Support ökar har även, för området, nya verksamheter fått upp ögonen för yrkesrollen. Under 2024 anställdes peer supportrar inom LARO-verksamheten på Östra sjukhuset, på Stadsmissionen i Göteborg och på två skolor i Göteborg. Skola är en ny arena för Peer Support, men redan nu ser vi ett stort intresse och behov. Filippa Gagnér Jenneteg, utbildningsansvarig för Peer Support på NSPH Västra Götaland, berättar:

– Senast nu i veckan har ytterligare två skolor hört av sig och vill samarbeta kring Peer Support för att stötta elever som kämpar med att komma tillbaka till skolan. Det värmer så, för vi ser vilket enormt arbete peer supportrarna gör för dessa barn, men även för föräldrarna och elevhälsoteamet.

Intervju med Emma, peer supporter på Guldhedsskolan i Göteborg

Läs mer:

Framtiden för Peer Support

NSPH ingår sedan 2023 i Nordplus – ett samarbete med organisationer i Norden och Baltikum för att dela erfarenheter kring utvecklingen av Peer Support. Under 2024 fick vi besked om fortsättning till 2026. De kommande åren ska vi arbeta med nya utbildningsmaterial, gemensamma riktlinjer för Peer Support och en stor konferens i Litauen.

 – Sverige är unikt i och med vår brukarstyrda modell för Peer Support, där brukarrörelsen står för rekrytering, utbildning, handledning och metodstöd till peer supportrarna. Detta intresserar många andra länder och forskare, vilket känns väldigt roligt!, säger Filippa.

Under 2025 planeras även en RCT (en studie som mäter effekten av peer support) starta. Filippa berättar:

– Studien baseras på en peer-specifik studiecirkel som i sin tur bygger på ett material utvecklat av det internationella forskningsprojektet UPSIDES. Vi har tillsammans med forskare vid Lunds Universitet anpassat materialet för svenska förhållanden. Där har NSPH haft en nyckelroll. Peer supportrarna som ingått i gruppen har varit positiva till slutresultatet så det känns spännande att få testa det ute i verksamheter och se hur det tas emot av patienter och brukare!